Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Skup{tina na }o{i« odu{evila publiku

I ove godine, u svojem drugom po redu izdanju, »Književno prelo« u organizaciji Hrvatske čitaonice – Subotica, uspjelo je okupiti veliki broj posjetitelja. Nesvakidašnja priredba održana je u Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, a  tom je prigodom predstavljena knjiga »Teška vrimena« (u nakladi Hrvatske čitaonice), koja sadrži izbor kazališnih komada Hrvata u Podunavlju trinaest autora. 
»Na ovaj je način Hrvatska čitaonica uspjela povezati ne samo Hrvate u Vojvodini, nego i u cijelom Podunavlju, a sve je to plod koji je sazrio iz ‚Dana Balinta Vujkova‘. Iako srušeno, naše Narodno kazalište daje nam nadu za budućnost, jer i ovi tekstovi svjedoče da je bilo i da ima dramskih autora među podunavskim Hrvatima, koji imaju što ponuditi kazališnoj publici. Na žalost, u nedostatku profesionalnog ansambla mi to, za sada, činimo s amaterskim skupinama«, rekla je Katarina Čeliković, ravnateljica Hrvatske čitaonice, dodavši kako će po nekoliko primjeraka knjige biti poklonjeno svim hrvatskih udrugama u Vojvodini.
Okupljenima se obratio i recenzent knjige redatelj Rajko Ljubič podsjetivši, među ostalim, na činjenicu da vojvođanski Hrvati već skoro 35 godina nemaju profesionalne predstave na hrvatskom jeziku, »već samo manje-više sporadične napore amaterskih skupina na njihovim skromnim daskama.« »Također, nemamo nijedan zbornik dramskih radova iz kojeg bi te skupine mogle pronaći dobar, a naš tekst. Za sastavljanje ove knjige veliki poticaj nam je dala zaostavština pokojnog profesora Bele Gabrića, koji je cijeli životni vijek sakupljao skoro svaku napisanu hrvatsku i bunjevačku riječ. Dodali smo tu i suvremene autore i tako imamo tekstove napisane u rasponu od preko 110 godina. Mi nemamo nijednog školovanog kadra za bilo koji posao u kazalištu, pa se nadam da ćemo za nekoliko godina, poticajem ove knjige, možda moći formirati skupinu ljudi koja će raditi hrvatske predstave u budućoj velebnoj zgradi rekonstruiranog subotičkog kazališta«, rekao je Ljubič. 
Nazočnima na »Književnom prelu« obratili su se i neki od autora komada u »Teškim vrimenima«: Ivan Andrašić iz Sonte, Marija Šeremišić iz Sombora i Marjan Kiš iz Subotice. S druge strane, o iskustvu glumljenja u predstavama amaterskim dramskih skupina govorili su Ana Ivković, članice dramske sekcije HKUD »Ljutovo« i Ladislav Suknović, koji je igrao u predstavama dramske sekcije HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.
U okviru večeri publika je imala prigodu čuti i vidjeti »Bunjevački bećarski kvartet« Mirka Huske, nedavno snimljen u formi radio-drame za potrebe Uredništva na hrvatskom Radio Subotice. U više navrata nagrađivana burnim pljeskom, najveću pozornost publike nadvojbeno je privukla predstava »Skupština na ćoši« Šime Ivića, u režiji i adaptaciji Marjana Kiša, koju su izvele učenice prvog razreda na hrvatskom Gimnazije »Svetozar Marković«. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika